Година потешкоћа, изгубљених радних мјеста, затварања, а за многе и година економске пропасти

Пандемија корона вируса погодила је глобалну економију, а њене посљедице посебно су осјетиле земаља у развоју попут Босне и Херцеговине.

BUKA / 08. јануар 2021


Већ у марту, када је дошло до затварања у цијелој Европи, у нашој земљи је доведен у питање опстанак одређених подузећа, али и радних мјеста. Бука је кроз многобројне текстове и интервјуе са релевантним стручњацима, привредницима, послодавцима, али и радницима покушала пронаћи адекватне одговоре на кризу која је потресала домаћу економију.


Пратили смо и извјштавали како су се надлежне институције носиле са кризом, како смо се и колико задуживали, да ли су мјере које су доносили биле адекватне и учинковите, односно да ли су да ли су помагале најугроженијим привредним гранама и радницима, како су се пунили фондови, да ли су се могли квалитетније искористити приходи од акциза на духан, гориво, ПДВ? Сви заједно смо, заправо, покушали пронаћи економске потезе који би могли направити преокрет и колико-толико сачувати домаћу економију и радна мјеста.

Ово су текстови и интервјуи БУКЕ који су обиљежили 2020. годину. 

СВИ СЕ ПЛАШЕ “Ако останемо без фирми, глад ће нам бити већи проблем него вирус”

Велика Британија, Њемачка, Француска, Аустрија, Словенија, Хрватска, Србија, свака од ових земаља је на свој начин ушла у нови ‘лоцкдоwн’ због погоршања епидемиолошке ситуације. У Босни и Херцеговини епидемиолошка ситуација није ништа боља, први смо и по смртности од Цовид-19 у региону, али водећи људи ентитета и државе кажу новог затварања неће бити. Како смо могли чути, и економија нам је јача страна, па ће тако од јанура у Републици Српској и пензије бити веће. За то вријеме медицински радници у РС траже хитно увођење строгих епидемиолошких мјера, до прије пар седмица су тражили и храну, коју им већ неколико седмица бесплатно припремају и достављају угоститељи, који, опет, због изостанка економске помоћи планирају изаћи на улице. На бироима за запошљавање званично имамо 30.000 људи више у односу на годину дана раније. Колико их је још остало без посла, а радили су у сивој економији, можемо само нагађати.
хттпс://6yка.цом/новости/сви-се-пласе-ако-останемо-без-фирми-глад-це-нам-бити-веци-проблем-него-вирус


"Систем је заказао на свим пољима, крај идуће године дочекаћемо као спаљена земља"

Нови кредит за буджет, експлозија сиромаштва и крај идуће године са ефектом „спаљење земље“ је оно што чека Босну и Херцеговину, прогноза је Жарка Папића, доктора економских наука и директора Иницијативе за бољу и хуманију инклузију. Како за БУКУ каже, за све то можемо захвалити искључиво систему у нашој земљи.

хттпс://6yка.цом/новости/систем-је-заказао-на-свим-пољима-крај-идуце-године-доцекацемо-као-спаљена-земља
 

КРИЈУ ПОДАТКЕ Након тврдњи да новца има, Република Српска се задужила дупло више од планираног износа!

Важни документи у нашој земљи се, сада већ годинама, усвајају по хитном поступку, далеко од очију јавности и прилике за било каквом дубљом анализом. За посљедицу, по правилу, увијек имамо нова задужења. Управо то се десило са Одлуком Владе о 43. емисији обвезница РС којој је планирано задужење од 25 милиона марака. Истог дана, 16. јула, Влада је и усвојила ову Одлуку и објавила је у Службеном гласнику. Само 11 дана касније, Влада је донијела Рјешење о стављању ове Одлуке ван снаге, уз образложење да има довољно новца, да би десет дана послије саопштили да се спрема ново задужење у укупном износу од 65 милиона марака.

хттпс://6yка.цом/новости/крију-податке-након-тврдњи-да-новца-има-република-српска-се-задузила-дупло-висе-од-планираног-износа

Угледни економски аналитичар за БУКУ каже да га брину сви подаци корона кризе: Ово је дошло ниоткуда, као да је пао огроман метеор!

Двије велике економске и друштвене кризе 21.вијека – Велика рецесија 2008./09. и коронакриза 2020. представљају увод у нови вијек у којему ће тржишта и технолошки напредак и даље погонити раст, али ће се повећати колебања око дугорочног тренда. 
Недавно издата књига “Коронаекономика: пет јахача апокалипсе” састоји се од текстова Велимира Шоње и Кристијана Котарског (који је написао поглавље о Кини), који су објављени на порталу Економски лаб у вријеме коронакризе од почетка марта до средине маја 2020. године.
Угледни економски аналитичар и конзултант и ко-аутор књиге “Коронаекономика: пет јахача апокалипсе” за БУКУ говори о пандемији корона вируса, о томе какве су економске посљедице кризе, види ли свјетло на крају тунела...

хттпс://www.6yка.цом/новости/корона-и-пет-јахаца-апокалипсе-угледни-аналитицар-пореди-кризу-са-падом-огромног-метеора-сви-ме-подаци-брину
 

Пандемија утицала на 90% малих и средњих предузећа у БиХ, директне стране инвестиције стале...здравство на почетку без тестова, кревета, респиратора...

Према неким прелиминарним пословним истраживањима проведеним у марту 2020. године, криза ЦОВИД-19 погодила је 90% микро и малих предузећа у металном, дрвном, текстилном и пољопривредном сектору, док су неке услуге, попут туризма, транспорта и угоститељства, суочене са најозбиљнијиј смањењем пословања и запошљавања.
хттпс://www.6yка.цом/новости/пандемија-утицала-на-90-малих-и-средњих-предузеца-у-бих-директне-стране-инвестиције-сталездравство-на-поцетку-без-тестова-кревета-респиратора

Ово између осталих, пише у Извјештају о напретку БиХ ка чланству у Европској унији.

ДОБРО НАМ ЈЕ, КАКВИ СМО: “Устанак сељака у Херцеговини 1875.- једина је побуна на овим просторима од античког доба до данас”

Да се Босна и Херцеговина налази на зачељу свих листи већ годинама није нека вијест. Али да смо у 2020. години успјели пасти још ниже и то на баш свим листама које су до сада објављене јесте и требало би да забрине свакога ко овдје још увијек живи - добили смо никада лошију оцјену по питању корупције, демократије, слободе, људских права, погодности за бизнис -  тренутно постоји само шест земаља у свијету у којима је теже регистровати фирму него у БиХ, Универзитети су нам назадовали на свим могућим свјетским ранг-листама или их на њима више нема, а са посљедњим извјештајем Свјетске банке одузета нам је чак и нада да ће овдје бити боље прије 2120. године! И то под условом да ЕУ заспи сном дугим један вијек. 

хттпс://6yка.цом/новости/добро-нам-је-какви-смо-устанак-сељака-у-херцеговини-1875-једина-је-побуна-на-овим-просторима-од-антицког-доба-до-данас

Вјекослав Домљан отворено: Слиједи емиграција у подземлје! Отпуштање радника, смањење плата и пад профита

Професор економије Вјекослав Домљан упозорава да ће ускоро доћи до отпуштања, смањења плата и профита те затварања фирми и 'емигрирања' у подземлје.
Због свега тога је, како каже, неопходно што прије направити нове стратегије развоја утемељене на 4Д тј. на дигитализацији, декарбонизацији, депозитизацији и дијаспоризацији.
Он у интервјуу за Буку наводи да је тренутно глобална економија у рецесији и да ће се тешка економска ситуација дефинитвно прелити и на Босну и Херцеговину.

хттпс://www.6yка.цом/новости/вјекослав-домљан-отворено-слиједи-емиграција-у-подземлје-отпустање-радника-смањење-плата-и-пад-профита

Или да чувамо КМ или да помогнемо становништву да преживи: Ако ово потраје без милијарде нам нема спаса

Економиста Дамир Миљевић за Буку открива које би мјере владе у Босни и Херцеговини одмах требале да донесу уколико желе заштити грађане и привреду од еконосмског краха.
Он је у разговору за наш портал образложио и кад је тренутак да се почну користити девизне резерве, те објаснио да без упумпавања најмање милијарду марака привреду и међу грађане можемо очекивати ограмне проблеме.
На почетку, наш саговорник се осврнуо на мјере помоћи привреди које су донијеле владе у БиХ.

хттпс://www.6yка.цом/новости/или-да-цувамо-км-или-да-помогнемо-становниству-да-презиви-ако-ово-потраје-без-милијарде-нам-нема-спаса

КАКО САНИРАТИ ПОСЉЕДИЦЕ Исплата минималца сваком грађанину, “новац из хеликоптера”, повлачење девизних резерви…

Посљедњих дана све чешће се помиње кориштење девизних средстава из Централне банке Босне и Херцеговине у борби против кризе изазване коронавирусом. И само Предсједништво БиХ је, усвајајући 18 закључака, јасно ставило до знања да ће заједно са другим надлежним институцијама размотрити могућност употребе резервних средстава Централне банке БиХ у сврху амортизовања ефеката ове кризе.
Друга иницијатива која се такође чула у више наврата из политичких кругова јесте смањење стопе обавезних резерви, чиме би се ослободила додатна ликвидна средства банака, али би истовремено сигурност депонената - да у сваком тренутку могу подићи своје депозите - била умањена. Међутим, већина економиста не види сврху ове друге мјере, јер банке већ располажу огромним вишковима ликвидних средстава.

хттпс://6yка.цом/новости/како-санирати-посљедице-исплата-минималца-сваком-граданину-новац-из-хеликоптера-повлацење-девизних-резерви

ЦОВИД 19 Зашто није добра идеја да држава узме резервна средства Централне банке БиХ

О утицају корона вируса на домаћу привреду, мјерама које подузимају институције, те како помоћи све већем броју радника који остају без посла, само су неке од тема о којима смо разговарали смо са економистом Адмиром Чавалићем.

хттпс://6yка.цом/новости/цовид-19-засто-није-добра-идеја-да-дрзава-узме-резервна-средства-централне-банке-бих
 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.