Албанија изгласала прву владу којом доминирају жене

Борба против сполне дискриминације и обитељског насиља остаје врло отворена и далеко од тога да је добивена, каже Рама.

BUKA portal / 17. септембар 2021

 


Албански парламент је изгласао прву владу у којој већину чине жене, откад је у земљу прије 30 година уведен вишестраначки систем.

Након парламентарне скупштине која је трајала више од 20 сати, Еди Рама изгласан је за премијера трећи пут заредом након побједе на изборима у априлу.

Од 17 чланова владе, 12 њих су жене.

-Борба против сполне дискриминације и обитељског насиља остаје врло отворена и далеко од тога да је добивена - рекао је Рама пред заступницима који су за његову владу гласали са 77 гласова од 140. И даље постоје дискриминаторне снаге и негативна енергија који дјелују у нашем друштву да науде женама и дјевојчицама - додао је.

Олта Xхака ће наставити служити као министрица вањских послова, а новопридошла Делина Ибрахимај, бивша челница порезне управе, водит ће министарство финанција и економије.

Рама је рекао да ће борба против криминала и корупције бити приоритет трећег мандата.

Нова влада предвиђа економски раст од око 4 посто годишње, након пада од 3.3 посто 2020. године, као резултат пандемије.

Албанија је НАТО чланица те јој је циљ једнога дана придружити се Еуропској унији, но мањак реформи и неодлучност дијела чланица ЕУ-а за проширењем успорили су приступни процес.

(Фена)


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.