Дефицит у БиХ за девет мјесеци већи од 1,6 милијарди КМ

Вањскотрговински дефицит у пољопривредно-прехрамбеном сектору БиХ за девет мјесеци прошле године износио је нешто више од 1,6 милијарди КМ и већи је за осам посто него у истом периоду 2019. године, саопштено је из Вањскотрговинске коморе БиХ.

BUKA / 06. јануар 2021

 

Пољопривредно-прехрамбена индустрија у БиХ је за девет мјесеци прошле године остварила извоз у вриједности од нешто више од 647,8 милиона КМ, што је више за 5,23 посто од истог периода 2019., док је увоз износио нешто више од 2,26 милијарди КМ, што је мање за 4,71 посто него у прва три квартала упоредне године.

У анализи Коморе наводи се да је ЕУ и даље најзначајнији партнер, с обзиром на то да је око 40 посто извоза пољопривредно-прехрамбених производа пласирано на ово тржиште, док је 36 посто ових производа извезено у земље Цефте, 14 посто у Турску, 2,43 посто у земље Ефте, а 7,5 посто у остале земље.

Када је ријеч о увозу, на тржиште БиХ највише се пласира пољопривредно-прехрамбених производа поријеклом из ЕУ, и то око 62 одсто, затим око 31 одсто из земаља Цефте, Турске око три одсто, земаља Ефте 0,2 одсто, а остатка свијета 3,8 одсто.

Из Коморе наводе да је у укупној трговини БиХ са иностранством за девет мјесеци прошле године увоз пољопривредно-прехрамбених производа имао удио око 18 посто, док је удио извоза пољопривредних производа у укупном извозу око осам посто.

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.