Кристина Ковач, позив на акцију: Жене, дјевојке, удружимо се у борби за слободу и право да будемо баш онакве какве јесмо!

Кристина Ковач позива на акцију. Текст преносимо у цијелости.

BUKA portal / 16. јул 2021

Foto: Facebook

 
ПОЗИВ НА АКЦИЈУ!
 
Пре свега, желим да се захвалим на огромној подршци која стиже са свих страна региона, а након јучерашње хистерије медијских интернет портала који су од моје опуштене слике са ћерком, са летовања, направиле таблоидну сензацију. И то какву!
"НЕПРЕПОЗНАТЉИВА!!! БИВША ЛЕПОТИЦА ДАНАС СЕДЕ КОСЕ, СА БОРАМА И СТАРАЧКИМ ПЕГАМА!!!! НЕКАДАШЊА ЗГОДНА БРУНЕТА ВИДНО ОСТАРИЛА И ПРОПАЛА!!! БИВША ПЕВАЧИЦА КРИСТИНА КОВАЧ ВИШЕ НЕ ЛИЧИ НА СЕБЕ - ПУСТИЛА СЕДЕ!"
 
Оно што не бисте очекивали након читања оваквих наслова је да видите обичну фотку мене насмејане, веселе и опуштене, која стискам руку своје ћерке испод ивице кадра и бележим опуштен и сретан тренутак са нашег заслуженог и дуго чеканог летовања.
 
Искрено, била сам потпуно запањена насловима - не због тога што ми је важно како изгледам, па ме ово вређа; не због тога што ми неки тамо таблоиди кваре имидж (зар га нису већ потпуно срозали својим извитопереним и трулим текстовима о мојим животним подухватима?), већ због тога што ја сама ништа од тога нисам и никада не бих видела на тој фотографији, као ни хиљаде људи који су ми се јавили да пруже подршку. Значи, трулеж је у оку/души посматрача.
 
И то не би био неки проблем, да та и таква трулеж није у позицији да сваког дана наших живота кроји јавно мњење у Србији, Хрватској, Црној Гори, Македонији, Босни и Херцеговини...да не утиче на милионе жена, девојака и девојчица широм региона, срамећи их и срозавајући ако нису ДОВОЉНО “СРЕЂЕНЕ”, ДОВОЉНО ИЗОПЕРИСАНЕ, ДОВОЉНО ОБЛИКОВАНЕ, ДОВОЉНО ОФАРБАНЕ...ДОВОЉНО ВЕШТАЧКЕ. Да сви ти силни "одговорни и професионални" медији брутално и без милости не објективизују свако женско биће, проглашавајући нас безвредним уколико нисмо напумпале уста, офарбале косу, нашминкале се до балчака и натрћиле гузу за сликање.
 
Не. Не пристајем. У своје име, у име своје ћерке, у име свих жена Балкана - НЕ ПРИСТАЈЕМ!
 
ВРЕДНОСТ једне жене НЕ ЛЕЖИ у томе колико времена и новца јесте или није посветила свом изгледу, хирурзима, козметичарима, персоналним тренерима, Инстаграм филтерима, нити ће ИКАДА лежати у томе, колико год то медији региона желели.
Вредност жене лежи у њеној снази. У њеној интелигенцији, амбицијама, издржљивости. У њеном неодустајању. У неизмерном таленту да воли и даје, у невероватној способности да пружи утеху када је најпотребнија. У њеној храбрости да помера планине, да скида звезде са неба због због свог детета, због мушкарца, због љубави, због сна. Вредност жене је у њеним талентима, њеној памети, сналажљивости. У пожртвованости на путу ка циљевима којима тежи. Она лежи у дубини њене душе, у нежности коју уме да пружи али и у показивању зуба када брани оне које воли.
 
Ту, драги медији, лежи вредност једне и свих нас жена.
 
Оно што сам решила да урадим у овом и оваквом тренутку, наком дубоког размишљања, јесте да окренем ову причу у корист свих жена региона у ком живимо, да окренем оштрицу назад ка самим медијима који су је нехајно уперили ка мени и свим другим обичним, опуштеним, природним женама. И оним од 69, колико би имала моја мама данас, и оним од 46, колико имам ја данас, и оним од 13, колико сада има моја Тара.
 
Време је да кажемо НЕ.
 
Жене, девојке, удружимо се у борби за слободу и право да будемо баш онакве какве јесмо!
 
Подржимо једна другу постовањем своје фотографије у опуштеном издању на своје профиле на друштвеним мрежама, под хештегом #ПрироднаЖена.
 
Ставимо тачку на упорну и бесрамну медијску објективизацију жена и девојака која прети да потпуно деградира не само позицију жене у данашњем друштву, већ и цело друштво и његове вредности као такве.
 
Мушкарци, ако сте Мушкарци са великим М - подржите своје жене, мајке, сестре, ћерке постовањем њихове фотографије у опуштеном издању по њиховом избору, са хештегом #ВолимПрироднуЖену
 
Нека виде медији региона колико нас има и да више не дамо на себе!

 

Акцију су подржале многе жене из регије објављући своје фотографије на друштвеним мрежама.


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.