НОВЕ ПРЕПОРУКЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: Шта радити уколико имате лакше симптоме, или сте само били у контакту са суспектном особом?

У Републици Српској настављено је погоршање епидемиолошке ситуације у појединим општинама.

Elvir Padalović / 27. октобар 2020

Foto: BUKA

 

Данас је најављено да ће се формулисати начин тестирања тамо гдје капацитети не дозвољавају да се ради тестирање исти дан.

Доктори породичне медицине ће у сарадњи са другима радити тријажу и процјену епидемиолошке ситуације која се сваки дан погоршава. Све лабораторије тестирају више, међутим забрињавајући је проценат позитивних од броја тестираних узорака - 44 %

У смислу растерећења примарне здравствене заштите биће урађене одређене препоруке .

Људи са блажим симтомима ће пратити своје здравствено стање, биће дужни да се јаве свом породичном љекару и на основу евентуално погоршања свог стања клиничке слике, биће упућени у АРИ амбуланту. Након тога ће бити извршена процјена узетог узорка. Тестирање ће у том случају ићи много брже и самим тим достављање резулата и предузимање даљних корака у лијечењу или збрињавању.

Број хоспитализованих особа је 498, од тога на УКЦ Републике Српске 199, са тежом клиничком сликом што је највећи број досад. Само од јуче је на УКЦ број хоспитализованих повећан за 22 

"Ситуација је таква да се морамо фокусирати на пацијенте са средње тешким и тешким клиничким сликама и да обезбиједимо да се такви пацијенти могу збринути. У том смислу ће и наша препорука ићи да се управо овакве особе збрињавају и на примарном нивоу, у домовима здравља и у болницама. За све особе које имају лаку клиничку слику, или су без симптома, или су били у контакту, за њих иде упутство да се телефонски јаве надлежном породичном љекару, који ће им дати упутство шта даље да раде. Породични љекар ће им објаснити колико дуго треба да буду у изолацији. Наша основна порука је људима који имају симптоме а који могу указивати на ЦОВИД, је да се не крећу. Да остану у својим кућама и да не долазе у контакт са другим људима. Исто тако људи који су били у контакту са неким ко је потврђен случај или вјероватно случај ЦОВИД - 19, молимо останите код куће, немојте контактирати са другим људима 14 дана, јер ћете им пренијети вирус и наставити ову епидемију. Ово је основна порука за све који имају било какве симптоме" рекла је данас у Бањалуци др Јела Аћимовић, специјалиста епидемиологије.
 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.