Свјетски дан слободе медија: БиХ назадовала по питању медијских слобода

Данас је свјетски дан слободе медија...

Maja Isović / 03. мај 2016

Свјетски дан слободе медија, 3. мај обиљежава се с циљем подизања свијести о значају слободе и независности медија. Сваки напад против слободе медија је напад против међународног права, против човјечности те против саме слободе.

Данашњи дан би требао да подсјети државе да је њихова дужност да поштују  и подржавају право на слободу изражавања у медијима који су незаобилазни  у улози изградње и очувања демокрације.

Успоставом Свјетског дана слободе медија жели се упозорити на то да се слобода медија свакодневно онемогућава у земљама широм свијета. Публикације су цензурисане, а новинари, уредници и издавачи се нападају, затварају и убијају.

Афрички новинари желећи заштитити новинарска права и потицати на медијски плурализам и независност 3. маја 1991. године донијели су Декларацију у индхоеку у Намибији. Декларације прокламира начела слободе штампе, под којом се подразумијева неовисност у односу на политичке, економске и владајуће структуре.

Одлуку о обиљежавању Свјетског дана слободе медија донијела је Генерална скупштина УН-а 1993. године, а на тај дан УНЕСЦО традиционално одржава конференцију на којој судјелују медијски радници, организације за слободу штампе и специјализиране агенције УН-а како би процијенили стање у медијима диљем свијета.

На овај датум одаје се и признање свим новинарима који су изгубили живот радећи свој посао. УНЕСЦО додјељује награду за слободу медија "Гуиллермо Цано", названу по колумбијском новинару који је убијен испред канцеларије листа Ел Еспецтадор у Боготи 17. децембра 1986. због чланака који су сметали нарко-картелима.

Слободни и независни медији повезани су са низом позитивних резултата који су посебно важни за заустављање сиромаштва, јачање цивилног друштва, институционалне промјене, политичку транспарентност, подршку образовању, свијест о јавном здрављу те одрживи начин живота.

 

 

У основама демократије и мира свакако се налазе слободни, сигурни и независни медији. Владе, медији и цивилно друштво имају улогу у очувању тих основа , а на  данашњи дан се потврђује преданост мисији слободе.

Пуно прашине се диже и око често постављаног питања, везано за заштиту самог новинарског ''заната'', те лиценцирања овог пословног позива. Сви се слажу како одлични новинари често немају нужно завршен факултет, али важност усвајања правила, изучавања  медијске етике, теорије информација, поштивања маргиналних група и сл., јесу неминовна искуства  која само факултети или одређене едукације могу понудити. Поред тога неминовно је да се новинари удруже у синдикате да би се изборили за своја основна првенствено људска права.

Слобода медија је, како се процјењује широм свијета данас на најнижем нивоу у последњих 12 година.

Према годишњем извјештају Репортера без граница који је недавно изашао истиче се да се слобода медија погоршала свуда у свијету. Лјествица слободе медија у 180 земаља, која се објављује од 2002., темељи се на серији индикатора: плурализму, неовисности медија, аутоцензури, правном оквиру, транспарентности.

На љествици за 2014. БиХ се налази на 66. мјесту, док је годину прије била рангирана као 67. Ове године, позиција БиХ се погоршала, те се сада налази на 68. мјесту. Кад је у питању сусједство,. Словенија је 40., Србија је четири мјеста испред Хрватске, која је на 63. мјесту, Мађарска је 67., БиХ је на 68., Италија се налази на 77. мјесту, а Црна Гора је 106.

Данас ће у БиХ бити одржано више догађаја везаних за слободу медија. У 14. градова у БиХ одржаће се јавна кампања “Грађани и новинари заједно у борби за истину” коју организује Вијеће за штампу у БиХ, у сарадњи са Омладинском новинском асоцијацијом у БиХ (ОНАуБиХ) и Асоцијацијом средњошколаца у БиХ (АСуБиХ).

Волонтери Локалних тимова ОНАуБиХ и АСуБиХ ће на инфо-штандовима у централним градским зонама упознати грађане са њиховим правом да се жале на нетачно и непрофесионално извјештавање штампе и онлине медија, кроз појашњење жалбене процедуре Вијећа за штампу у БиХ.

Циљ Јавне кампање „Грађани и новинари заједно у борби за истину“ јесте упознати и потакнути грађане да користе своје право и шаљу жалбе Вијећу за штампу у БиХ на непрофесионално медијско извјештавање, али и да се информишу о стању медијских (не)слобода у БиХ, све чешћим пријетњама и нападима на новинаре и важности поштивања уставом загарантованог права на слободу изражавања.

Од почетка 2016. године Вијеће за штампу у БиХ, запримило је 186 жалби грађана на извјештавање штампе и онлине медија, од чега се 24 жалбе односе на коментаре посјетилаца интернет портала.

 

Фото: БУКА, архива

 

Поводом Међународног дана слободе медија, Фондација Фриедрицх Еберт у БиХ и Удружење БХ новинари – Клуб новинара Бањалука организују презентацију истраживања и дебату: “Медијске слободе у БиХ у 2016. години”. Презентација ће бити одржана данас у Клубу новинара Бањалука са почетком од 20 часова. Презентација ће бити одржана и у Сарајеву у Хотелу Европа  (сала Атриј) у 12 сати.

Истраживање је проведено у периоду 8.-25.март 2016 на репрезентативном узорку домаћинстава у БиХ, односно на 500 испитаника. Истраживање проводе БХ новинари  редовито од 2009. године  уз  подршку Фонадије Фриедрицх Еберт, а са циљем  испитивањем мишљења грађана БиХ у вези са  заштитом новинара и медијским слободама у БиХ.

Овогодишње истраживање је показало како грађани БиХ и даље највише повјерења имају у медије и вјерске заједнице, а најмање вјерују политичарима и политичким странкама. У односу на  2015. годину, једино је забиљежен пораст повјерења у Међународну заједницу.

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.