На изборе изашло скоро 70 одсто Мађара, Орбан се нада четвртом мандату

Гласање одржано под огромним надзором међународних проматрача

BUKA portal / 03. април 2022

 

МАЂАРИ су у великом броју изашли на парламентарне изборе на којима се конзервативни премијер Виктор Орбан нада освојити четврти узастопни мандат. Суочавајући се с Орбаном, шест опорбених странака договорило је савез без преседана како би свргнули с власти 58-годишњег челника.

Оптужен од стране Бруxеллеса за вишеструке нападе на владавину права, Орбан је тијеком 12 година гушио правосуђе и медије док је заговарао ултраконзервативну визију друштва. Биралишта су затворена у 19 сати након великих гужви - одазив је био 67,8 посто пола сата прије затварања, што је бројка врло близу оне из 2018. године.

У недостатку излазних анкета, прве пројекције бит ће познате тек касније навечер. Већина испитивања јавног мнијења даје предност Фидесзу, владајућој странци, али битка никада није била тако близу и аналитичари остају опрезни. Одјевен у црни сако, Орбан је са супругом Анико Леваи гласао рано ујутро у школи у предграђу Будимпеште, обећавајући "велику побједу".

Гласање одржано под огромним надзором међународних проматрача

Опорбени челник Петер Марки-Заy, католик и отац седмеро дјеце, убацио је свој гласачки листић у гласачку кутију са својом обитељи, након што је присуствовао миси у свом граду Ходмезовасархелyу на југоистоку земље.

Иако се и даље нада побједи, 49-годишњи конзервативни градоначелник Марки-Заy осудио је "непоштене и немогуће увјете" који имају за циљ омогућити његовом супарнику да "заувијек остане на власти". Гласање је одржано први пут под надзором више од 200 међународних проматрача. Владајући Фидесз и опорбени савез такођер су распоредили на тисуће проматрача добровољаца.

(Агенције)


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.