Русима и Бјелорусима забрањено учешће на Зимским параолимпијским играма

Руским и бјелоруским спортистима забрањено је учешће на Зимским параолимпијским играма због улоге њихових земаља у рату у Украјини, објавио је Међународни параолимпијски комитет (ИПЦ).

BUKA portal / 03. март 2022

 

Преокрет долази мање од 24 сата након што је ИПЦ рекао да ће дозволити руским и бјелоруским спортистима да се такмиче када се Игре отворе у петак, али само као неутрални спортисти са уклоњеним бојама, заставама и другим националним симболима.

ИПЦ је одмах добио критике због своје првобитне одлуке, јавио је Ассоциатед Пресс. Убрзо је постало очигледно да ће многи спортисти одбити да се такмиче против Руса или Белоруса.

Предсједник ИПЦ-а Андреw Парсонс, најављујући почетне мјере у сриједу на конференцији за новинаре у Пекингу, отворено је саосјећао с украјинским народом, али је рекао да су његове акције ограничене правилима његове организације и страхом од правног поступка.

Парсонс је рекао скоро супротно најављујући свој преокрет, напомињући да су се његови бирачи повукли.

"У посљедњих 12 сати, огроман број чланова био је у контакту с нама", рекао је Парсонс у изјави. “Рекли су нам да ако не преиспитамо своју одлуку, то ће сада вјероватно имати озбиљне посљедице.”

Парсонс је додао:

Оно што је јасно јесте да нас је ситуација која се брзо заоштрава довела у јединствену и немогућу позицију тако близу почетка Игара.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.