"Без икаквих обавјештења нам обустављају саобраћај у трајању од преко 60 минута, неколико пута дневно"

"У фирми која изводи радове само се портир јавља на телефон, други нико неће да се удостоји, јер им је добро познато шта раде".

Tatjana Čalić / 12. јул 2021

У посљедњих мјесец дана јавило нам се више грађана због обустава саобраћаја услијед реконструкције пута Језеро-Шипово. 

Кажу да је, поред честих обустава саобраћаја у трајању од по неколико дана у периоду од 07 до 19х, присутна и ненајављена обустава и то свакодневно у трајању од преко 60 минута, док изводјач најављује "могуће застоје" од 10-15 минута. То прилично ремети живот грађана који овај пут свакодневно користе.

"Изводјач без икаквих обавјештења свакодневно обуставља саобраћај у трајању од преко 60 минута, неколико пута дневно, на екстремно високим температурама и уз неподношљиву прашину. Из правца Језера до Шипова нема табле са подацима о изводјачу, која фирма је изводјач, колико ће трајати радови, колика је вриједност пројекта и све што би требало бити у складу са законом. На г(к)радилишту је редовно тек по неколико радника, без руководећих органа, који би учесницима у саобраћају дали информације о овом нељудском бахаћењу. У фирми која изводи радове само се портир јавља на телефон, други нико неће да се удостоји, јер им је добро познато шта раде. Незаконита обустава саобраћаја полицију не интересује, јер како кажу има "нека дозвола од министарства саобраћаја" за коју не знају ни шта стоји у њој и под којим условима саобраћај може да се заустави", наводи Далибор Тешић, који већ данима безуспјешно покушава добити информације од надлежних институција зашто су људи изложени овако нељудском третману. 

Тим поводом званично смо се обратили Путевима РС, одакле су нам саопштили да је за извођење радова реконструкције регионалног пута Р-И 2108 (стара ознака Р415), Језеро-Шипово, извођач радова ''Мркоњићпутеви'' д.о.о, да су радови започели у марту 2021. године, те да је рок за извођење радова на дионици дугој 12 километара 730 радних дана. 

На питање зашто се поред најваљених обустава дешавају и свакодневна ненајављена задржавања у трајању и преко сат времена, истакли су да је извођач радова, поред свих неопходних сагласности и дозвола за извођење радова, добио и рјешење о измјени режима саобраћаја од Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.

"Рјешење о измјени режима саобраћаја издато је за период од марта 2021. године до 31.12.2021. године, а у складу са ''Елаборатом  привремене саобраћајне сигнализације  за вријеме извођење радова на рехабилитацији и реконструкцији регионалног пута Р-И 2108 (стара ознака Р415), Језеро-Шипово. У елаборату су наведене све обуставе које ће се вршити у току извођења радова, а извођач у складу са елаборатом и рјешењем ресорног министарства поставља привремену саобраћајну сигнализацију. Поштовање привремене саобраћајне сигнализације је обавезно за све учеснике у саобраћају", истакли су за БУКУ у Путевима РС, пославши у прилогу и фотографију табле са обавјештењем, која је како наводе, постављена на почетку радилишта.

Нажалост, остала је непознаница како су 15-минутни застоји постали 60-минутни, да ли су исти предвиђени горе поменутим Елаборатом, али и оно најважније- коме се грађани могу обратити ако се оно што је договорено и потписано, крши. 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.