Украјинци: "Буча је нова Сребреница." Руси: "Снимци су изрежирана провокација Кијева"

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко објавио је да се у граду Буча, који се налази у кијевској области, десио геноцид.

BUKA portal / 03. април 2022

 

Након што су на улицама кијевског предграђа Буче пронађени десеци лешева, а на неколико локација у граду откривене и масовне гробнице, Украјинци су направили поређење са оним што се догодило у јулу 1995. у Сребреници.

Кличко је посјетио овај град након што су га Украјинци 2. априла, ослободили од руске војске. Том приликом обратио се видеоснимком на којем се виде убијени становници чија су тијела остављена на улици.

Кличко је режим предсједника Русије Владимира Путина оптужио за геноцид.

"Оно што се десило овдје и оно што се дешава у остатку Украјине није специјална операција, није војна операција. Ово су цивили који су упуцани у главу. Руке су им иза леђа и свезане су. Ово је геноцид над Украјинцима - то је оно што чини руски режим, Путинов режим. Убија цивиле чије су руке свезане иза леђа", истакао је градоначелник Кијева.

Запад је најавио да ће додатно санкционисати Русију због онога што је урадила у близини главног града Украјине.

Руско министарство одбране негира убиства цивила у Бучи: Снимци су изрежирана провокација Кијева

Министарство одбране Русије на свом Фацебоок профилу објавило је како су све фотографије и видеоснимци које је објавио Кијевски режим, а која наводно свједоче о злочинима почињеним од стране руских војника у Бучи, само још једна у низу провокација.

Наводе како нити један становник овога града није претрпио насиље за вријеме док је он био под контролом руских оружаних снага те да су руски војници доставили и дистрибуирали 452 тоне хуманитарне помоћи цивилима у регији Кијева.

 

"За вријеме док је град био под контролом Руских оружаних снага па све до сада, становници Буче су се кретали слободно градом и користили мобилне телефоне", истакли су из руског министарства одбране.

Даље тврде како излази из Буче нису били блокирани, да је локално становништво могло напустити град у правцу сјевера и према Бјелорусији те да су украјинске трупе те које су без престанка користећи артиљерију великог калибра, тенкове и ракетне системе гађали ово подручје.

"Хтјели би нагласити да су се сви Руси у потпуности повукли из Буче још 30. марта само дан након руско-украјинских преговора у Турској. Штовише, градоначелник Буче Анатолиј Федорук потврдио је у видео поруци да у том граду више нема руских војника, али тада није ни споменуо било какве локалце убијене на улицама са завезаним рукама", написали су.

Сматрају како није изненађујуће да су се докази за злочине у Бучи појавили тек четвртог дана по уласку украјинских сигурносних служби и представника медија .

У остатку текста наводе оно што сматрају да је доказ за њихове тврдње када се ради о стању тијела пронађених на улицама након четири дана, те истичу да се на тијелима преминулих не налазе типичне ране или мртвачка укоченост.

Сматрају да све наведено доказује како су фотографије и видеа са улица Буче које смо имали прилику видјети раније, само још једна продукција кијевског режима за западне медије попут оне са болницом у Мариупољу.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.