Заједничка изјава СДС-а, ПДП-а и ДНС-а: "Позивамо на ослобађање Републике Српске од режима и његовог бруталног пљачкања"

Истакнуто је да је "резултат катастрофалне политике вођене у протеклих 15 година од стране СНСД-а тај да се Република Српска налази у тешкој економској ситуацији".

M.P. / 29. јануар 2021


"Одлучни смо да донесемо промјене у Републици Српској које ће се заснивати на потпуној промјени начина вршења власти, омогућити пуну транспарентност рада институција, те прекинути коруптивне праксе и стабилизовати економске прилике и буджет Републике Српске", општи је закључак састанка опозиционих странака, Српске демократске странке, Партије демократског прогреса и Демокрстског народног савеза одржаног данас у Бијељини.

Три странке су истакле да се "хитно мора зауставити неконтролисано задуживање и да се све афере о којима се говорило у јавности, а којима је оштећен буджет, те које су нанијеле штету угледу и достојанству Републике Српске морају испитати и процесуирати".

Партије су сагласне да је "потребно што прије зауставити штетно дјеловање СНСД-а и позивају све друге савјесне и одговорне политичке партије, покрете, невладине организације и појединце да се прикључе и помогну у ослобађању Републике Српске од режима и његовог бруталног пљачкања Српске".

СДС, ПДП и ДНС су такође сагласни да је "потребно учинити максималан напор да се, због интереса Републике Српске и будућих изазова који нас очекују, што прије омогући нова већина у Народној скупштини Републике Српске, као и нова власт на нивоу БиХ, како би се деградирање институција зауставило, те дао снажан и мудар одговор на сваки покушај политичког удара на Републику Српску", наводи се у саопштењу.

"Нова власт у Републици Српској мора хитно донијети кључне законе који ће обезбиједити повратак повјерења грађана у институције, попут закона о поријеклу имовине, сукобу интереса, сузбијању непотизма,  незастаријевању кривичних дјела почињених злоупотребом јавних ресурса и буджетских средстава и других законских рјешења."

Странке учеснице састанка такође истичу да се "хитно морају омогућити услови за слободне и законите изборе, без уцјена и притисака на грађане, те ослободити РТРС утицаја СНСД-а и на тај начин вратити достојанство и професионалност на јавни сервис".

Истакнуто је да је резултат "катастрофалне политике вођене у протеклих 15 година од стране СНСД-а тај да се Република Српска налази у тешкој економској ситуацији, али да је посебно погубно што су институције приватизоване и под пуном политичком контролом.  То је произвело осјећај несигурности и бесперспективности код народа, што је резултирало масовним одласком становништва".

СДС, ПДП и ДНС су закључили да ће координисати активности и уложити све своје капацитете у поновљене изборе у Добоју, у циљу да ти избори, "за разлику од претходних, буду законити, поштени и изразе вољу грађана Добоја". 

Заједнички став је да ће СДС, ПДП и ДНС на поновљеним изборима на бирачким мјестима Сребреници дати пуну подршку српском кандидату за начелника Младену Грујичићу. 

"Обавеза странака супротстављених погубној политици владајуће коалиције је враћање поверења грађана у институције, а то се може постићи само дјеловањем на принципима законитости, јавности рада и поступањима који су у складу са моралним кодексима", наводи се у саопштењу.


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.