"Bez ikakvih obavještenja nam obustavljaju saobraćaj u trajanju od preko 60 minuta, nekoliko puta dnevno"

"U firmi koja izvodi radove samo se portir javlja na telefon, drugi niko neće da se udostoji, jer im je dobro poznato šta rade".

Tatjana Čalić / 12. Juli 2021

U posljednjih mjesec dana javilo nam se više građana zbog obustava saobraćaja uslijed rekonstrukcije puta Jezero-Šipovo. 

Kažu da je, pored čestih obustava saobraćaja u trajanju od po nekoliko dana u periodu od 07 do 19h, prisutna i nenajavljena obustava i to svakodnevno u trajanju od preko 60 minuta, dok izvodjač najavljuje "moguće zastoje" od 10-15 minuta. To prilično remeti život građana koji ovaj put svakodnevno koriste.

"Izvodjač bez ikakvih obavještenja svakodnevno obustavlja saobraćaj u trajanju od preko 60 minuta, nekoliko puta dnevno, na ekstremno visokim temperaturama i uz nepodnošljivu prašinu. Iz pravca Jezera do Šipova nema table sa podacima o izvodjaču, koja firma je izvodjač, koliko će trajati radovi, kolika je vrijednost projekta i sve što bi trebalo biti u skladu sa zakonom. Na g(k)radilištu je redovno tek po nekoliko radnika, bez rukovodećih organa, koji bi učesnicima u saobraćaju dali informacije o ovom neljudskom bahaćenju. U firmi koja izvodi radove samo se portir javlja na telefon, drugi niko neće da se udostoji, jer im je dobro poznato šta rade. Nezakonita obustava saobraćaja policiju ne interesuje, jer kako kažu ima "neka dozvola od ministarstva saobraćaja" za koju ne znaju ni šta stoji u njoj i pod kojim uslovima saobraćaj može da se zaustavi", navodi Dalibor Tešić, koji već danima bezuspješno pokušava dobiti informacije od nadležnih institucija zašto su ljudi izloženi ovako neljudskom tretmanu. 

Tim povodom zvanično smo se obratili Putevima RS, odakle su nam saopštili da je za izvođenje radova rekonstrukcije regionalnog puta R-I 2108 (stara oznaka R415), Jezero-Šipovo, izvođač radova ''Mrkonjićputevi'' d.o.o, da su radovi započeli u martu 2021. godine, te da je rok za izvođenje radova na dionici dugoj 12 kilometara 730 radnih dana. 

Na pitanje zašto se pored najvaljenih obustava dešavaju i svakodnevna nenajavljena zadržavanja u trajanju i preko sat vremena, istakli su da je izvođač radova, pored svih neophodnih saglasnosti i dozvola za izvođenje radova, dobio i rješenje o izmjeni režima saobraćaja od Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

"Rješenje o izmjeni režima saobraćaja izdato je za period od marta 2021. godine do 31.12.2021. godine, a u skladu sa ''Elaboratom  privremene saobraćajne signalizacije  za vrijeme izvođenje radova na rehabilitaciji i rekonstrukciji regionalnog puta R-I 2108 (stara oznaka R415), Jezero-Šipovo. U elaboratu su navedene sve obustave koje će se vršiti u toku izvođenja radova, a izvođač u skladu sa elaboratom i rješenjem resornog ministarstva postavlja privremenu saobraćajnu signalizaciju. Poštovanje privremene saobraćajne signalizacije je obavezno za sve učesnike u saobraćaju", istakli su za BUKU u Putevima RS, poslavši u prilogu i fotografiju table sa obavještenjem, koja je kako navode, postavljena na početku radilišta.

Nažalost, ostala je nepoznanica kako su 15-minutni zastoji postali 60-minutni, da li su isti predviđeni gore pomenutim Elaboratom, ali i ono najvažnije- kome se građani mogu obratiti ako se ono što je dogovoreno i potpisano, krši. 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.