Albanija izglasala prvu vladu kojom dominiraju žene

Borba protiv spolne diskriminacije i obiteljskog nasilja ostaje vrlo otvorena i daleko od toga da je dobivena, kaže Rama.

BUKA portal / 17. Septembar 2021

 


Albanski parlament je izglasao prvu vladu u kojoj većinu čine žene, otkad je u zemlju prije 30 godina uveden višestranački sistem.

Nakon parlamentarne skupštine koja je trajala više od 20 sati, Edi Rama izglasan je za premijera treći put zaredom nakon pobjede na izborima u aprilu.

Od 17 članova vlade, 12 njih su žene.

-Borba protiv spolne diskriminacije i obiteljskog nasilja ostaje vrlo otvorena i daleko od toga da je dobivena - rekao je Rama pred zastupnicima koji su za njegovu vladu glasali sa 77 glasova od 140. I dalje postoje diskriminatorne snage i negativna energija koji djeluju u našem društvu da naude ženama i djevojčicama - dodao je.

Olta Xhaka će nastaviti služiti kao ministrica vanjskih poslova, a novopridošla Delina Ibrahimaj, bivša čelnica porezne uprave, vodit će ministarstvo financija i ekonomije.

Rama je rekao da će borba protiv kriminala i korupcije biti prioritet trećeg mandata.

Nova vlada predviđa ekonomski rast od oko 4 posto godišnje, nakon pada od 3.3 posto 2020. godine, kao rezultat pandemije.

Albanija je NATO članica te joj je cilj jednoga dana pridružiti se Europskoj uniji, no manjak reformi i neodlučnost dijela članica EU-a za proširenjem usporili su pristupni proces.

(Fena)


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.