Danas sastanak predsjednika stranaka iz Republike Srpske, šta će biti dogovoreno?

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je potvrdio da će prisustvovati ovom sastanku kojeg je sazvao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović

BUKA / 26. Juli 2021

Foto: BUKA

Stranke sa sjedištem u RS danas će se sastati, zbog odluke predstavnika Valentina Incka da nametne zakonsku zabranu negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Na ovom sastanku trebalo bi da se usaglase stavove u vezi sa posljednjom odlukom visokog predstanika o nametanju zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je potvrdio da će prisustvovati ovom sastanku kojeg je sazvao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Šarović je ocijenio da je na ovom sastanku trebalo biti dogovoreno kako reagovati na Inckovu odluku, ali da je vladajući SNSD-a prije toga počeo sa, kako je izjavio, posebnom kampanjom, tj. potpisivanje peticije.

Generalni sekretar opozicionog PDP-a Igor Crnadak je peticiju o neprihvatanju ove odluke nazvao “peticijom podrške SNSD-u”.

- Dodikova peticija je notorna glupost i svako ko je ne potpiše uradiće veliku stvar za Republiku Srpsku, jer će se na taj način suprotstaviti nastavku pljačkanja i privatizacije institucija od SNSD-ove koalicije. Podrška ovoj peticiji nije podrška Republici Srpskoj, nego samo politici SNSD-a - kazao je Crnadak.

Uoči sastanka sa liderima parlamentarnih stranaka u Srpskoj Milorad Dodik iznosi svoje prijedloge - odbiti sva nametanja koja su se ikada desila od visokog predstavnika, donijeti odluku o povlačenju Republike iz svih sporazuma, među kojima je i onaj o Oružanim snagama, zabraniti djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Srpske i vratiti se onome što piše u Dejtonu.

- Mi smo samo na dva sporazum dali saglasnost, a to je vojska i oružane snage. Ostalo je sve nametnuto. Naravno mi nećemo dizati nikakve revolucije ni oružane pobune, ali ćemo podignuti sigurno političku pobunu koja će ići dotle da će pokazati da BiH nikako ne može da funkcioniše - istakao je Dodik.

Početak sastanka zakazan je za 16.00 časova u prostorijama Parlamenta.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.