DOBRE PLATE IM SE NE GADE: Državnim službenicima se vraća plata iz 2012. godine

Predlagač amandmana objasnio je da bi se ovim plate vratile na nivo iz 2012. godine i izvršilo djelimično usklađivanje sa primanjima zaposlenih u entitetskim institucijama.

BUKA / 27. Juli 2021

Foto: BUKA

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine u drugoj komisijskoj fazi podržala je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, sa danas usvojenih pet amandmana.

Na prijedlog Kluba poslanika SDA prihvaćena su tri amandmana kojima se predviđa da osnovica plate za zaposlene u institucijama BiH iznosi 498,10 KM, a plata po ovoj osnovici obračunavala bi se u posljednjih pet mjeseci ove godine.

Predlagač amandmana objasnio je da bi se ovim plate vratile na nivo iz 2012. godine i izvršilo djelimično usklađivanje sa primanjima zaposlenih u entitetskim institucijama.

Za ove namjene u budžetu BiH 2021. godine potrebno je više od 10 miliona KM

Podsjećamo, mjera smanjenja visine osnovice za obračun plata zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine bila je posljedica smanjenih javnih prihoda uzrokovanih globalnom finansijsko-ekonomskom krizom koja je konačno uticala na smanjenje ekonomske aktivnosti i konsolidovanih javnih prihoda Bosne i Hercegovine.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine je sredinom februara usvojilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i povećanje osnovice državnim službenicima na 498 KM.

Državni ministri su usvojili Prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu.

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda je tom prilikom rekao kako se to ne nenaziva povećanje osnovice, nego vraćanje.

 

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.