Energoinvest - Isporuka gasa po ugovoru, nema zahtjeva za plaćanje u rubljama

Energoinvest kao uvoznik gasa za FBiH nije dobio nikakav zahtjev od Gazprom Exporta koji se odnosi na plaćanje gasa u rubljama.

BUKA portal / 02. April 2022

 

Od marta 2022. gas se plaća u eurima. Kakav će stav kompanija zauzeti ako se zahtjev za plaćanje u rubljama pojavi je u razmatranju, ali zasad nemamo takvih zahtjeva. Prema zadnjim informacijama, BiH nije na tom spisku zemalja od kojih se traži naplata u rubljama. Ukoliko se pojavi takav zahtjev, to ćemo rješavati – rekli su za Fenu u Energoinvestu.

Kako je poznato, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je potpisao dekret prema kojem strani kupci moraju plaćati ruski gas u rubljama od 1. aprila, te da će ugovori biti obustavljeni ako ovakvo plaćanje ne bude izvršeno.

Ugovor koji Energoinvest d.d. Sarajevo ima sa  Gazprom Exportom je potpisan 1997. godine i nema roka isteka. Sve bitne promjene za suštinu ugovora se definišu aneksima.

- Trenutno se gas iz Rusije isporučuje po ugovorenim količinama i dinamici i nemamo nikakvih indicija da će doći do bilo kakvih poremećaja sa isporukama gasa. Posljednji aneks važi do 1. juna ove godine – naveli su iz Energoinvesta.

Pojasnili su da se cijena gasa formira kvartalno i obračunava po formuli koja je velikim dijelom bazirana na cijeni nafte na berzama u posljednjh devet mjeseci.  Pošto cijena nafte konstantno raste, tako raste i cijena gasa.

- Prateći taj trend, za očekivati je da bi gas u drugom kvartalu, odnosno od aprila ove godine mogao biti skuplji. Energoinvest konstano pravi analize i modele mogućih situacija, ali davanje tačnih informacija prije nego što nam to potvrdi Gazprom Export nije moguće zbog svih poznatih okolnosti - ističu iz Energoinvesta.

Gas "Turskim tokom" stiže u BiH iz Rusije preko Turske, Bugarske i Srbije. Neki analitičari ovih dana su izrazili bojazan da može doći do problema kada je riječ o transportu gasa preko Bugarske.

- To je pitanje na koje mi ne možemo dati odgovor. Ako bi se to desilo, a desilo bi se isključivo na osnovu pritiska EU na svoju članicu, da to bude politička odluka, tada bi cio jugoistočni dio Balkana i jedan dio Evrope koji se snabdjeva gasom ovim tokom, ostao  bez snabdijevanja gasom što bi sa sobom povuklo neke posljedice koje su pravne prirode. Prema našim informacijama ta opcija u ovom času nije realna - naveli su iz Energoinvesta.

Zbog konfiguracije gasnih mreža u Evropi, kao i naše gasne mreže koja je izuzetno mala, kako su dodali iz ove kompanije, mogućnost nabavke gasa iz drugih zemalja je jako limitirana.

-Zbog trenutnog stanja i potreba za gasom svih zemalja Evrope, mnogi proizvođači gasa koriste gas prvenstveno za sopstvene potrebe. Sve što se izvozi je po značajno većoj cijeni nego što mi imamo, i transport tog gasa kroz gasnu mrežu Evrope je limitiran zbog raznih zakupa transporta gasa kroz zemlje kroz koje takav gas prolazi. U slučaju totalnog prestanka snabdijevanja gasom kompletnog regiona, a na osnovu odluke ruskog partnera Gazproma, sve zemlje jugoistočnog Balkana bi mogle zajednički da pokušaju pronaći nekog novog snabdjevača, ali  po znatno većoj cijeni - istakli su iz Energoinvesta za Fenu.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.