Nebojša Vukanović za BUKU: Dodik nudi vladu nacionalnog jedinstva da bi namamio opoziciju u svoju zamku

Pred današnju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske razgovarali smo sa narodnim poslanikom Nebojšom Vukanovićem.

BUKA / 31. Juli 2021

Foto: BUKA

 

"Ja sam zgrožen izjavom Milorada Dodika da, neće se on, nego narod treba da se obračuna sa, kako je nazvao, izdajničkom BN televizijom. To je jedan opasan jezik mržnje koji može sutra dovesti do toga da neko napadno novinara, radnika..Nevjerovatno da u 21. vijeku i u ovo vrijeme kada on poziva na jedinstvo da na takav način napada novinare. Takav diskurs je nedopustiv. Ja očekujem od međunarodne zajednice koja mnogo toga toleriše Dodiku i uvijek vodi vodu na njegovu vodenicu, i od institucija ombudmana, pravosuđa da kaznama pokažu da su takve stvari nedopustive", kazao je Vukanović na početku razgovora.

Što se tiče današnje sjednice Narodne skupštine, on je uvjeren daće Dodik iznijeti pomirljivije stavove.

"Brzina Dodikove reakcije da organizuje konferenciju za novinare 15 minuta nakon što je Incko stavio potpis na te sporne izmjene zakona, da on već ima paket mjera spreman, ubijeđen sam da je on znao šta će se dogoditi, da je on to sve dogovorio sa Inckom, jer ovo nije prvi put da Visoki predstavnik, ustavni sud i muđunarodna zajednica spasavaju svoje marionete na ovim prostorima, jer znali su da ce ova tema izazvati burne reakcije i da će sve teme gurnuti u drugi plan. Jasno je da u vrijeme kada je u velikoj krizi i SNSD i SDA kad im se raspadaju stranke, kada gube kadrove kad im odlaze ključni ljudi, kad im je rejting na nuli, onda dolaze ove teške teme, lažne patriotske priče kako bi se skrenula pažnja sa suštinskih problema. Ono što očekujem danas je rasprava iza kamera u kojoj će Dodik pokušati da bude tobož pomirljiv", kazao je Vukanović.

On smatra da Dodik nudi vladu naiconalnog jedinstva kako bi "namamio opoziciju u svoju zamku".

"Tako je bilo 2016. kad je pozivao na svesrpsko jedinstvo oko referenduma nakon odluke Ustavnog suda o Danu Republike. Onda je on taj referendum zakazao sedam dana prije lokalnih izbora. Sva je kampanja bila posvecena referendumu i to mu je donijelo patroitske, nacionalne poene, skupio je opoziciju i slomio joj kičmu, mislim da Dodik nema iskrene. Da ima iskrene namjere ne bi pozivao narod da se obračuna sa BN televizijom. On želi da iskoristi krizu, vidjeli ste da ide po javnim ustanovama, da kupi potpise. On je svjestan da SNSD gubi u Banjaluci i drugim mjestima i on ovo koristi da pridobije nove članove,da pokrene bazu sigurnih glasova. Da mu je stalo do Republike Srpske, on se ne bi tako ponašao. Sjećate se da sam ga ja upozoravao da njegovo obraćanje Incku, UN-u, njegovo  provociranje međunarodne zajednice može skupo da košta Republiku Srpsku i da ćemo svi ispaštati zbog njegovog bahatog i osionog ponašanja. Sada cijela Republika Srpska ispašta i snosi posljedice njegovog nepristojnog ponašanja."

Vukanović kaže da treba izaći iz ove situacije, da se vratimo životnim temama i da "treba čekati Dodika da poštuje odluke koje će donijeti Narodna skupština danas".

"Bakir, Čović i Dodik dugo godina rade skupa, jedan drugom trebaju, a ova kriza najvise odgovara Bakiru i Dodiku, daju teške izjave... Bošnjaci moraju da shvate da su oni najbrojniji, na njima je najveća odgovornost da funkcionisanje ove napaćene zemlje čuda i da ne smiju da slijede suludu politiku porodice Izetbegovic koju Bakir nastavlja kranjim radikalizmom, svojim izjavama da treba da jačaju namjensku industriju u Federaciji kako bi bili spremni za odbranu... Zveckanje oružjem, prijetnje sukobima, ratom, straše ljude, ljudima je svega preko glave, ljudi odlaze odavde...Mi treba da skinemo ovu crnu trojku sa političke scene i da onemogućimo međunarodnu zajednicu da nas spali kao šporet", kazao je Vukanović-

Pogledajte cijeli razgovor:

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.