Republika Srpska odgovara svojim zakonima i peticijom, padaju prve krivične prijave po Inckovom zakonu, a Dodik se tužilaštvu prijavljuje sam...

Bosna i Hercegovina na pragu je dosad najveće političke krize...

BUKA / 29. Juli 2021

Foto: BUKA

 

Bosna i Hercegovina na pragu je dosad najveće političke krize nakon Odluke Visokog predstavnika za BiH Valentina Incka koji je nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, ali i nakon odluke predstavnika Srba u institucijama BiH da u potpunosti parališu državne organe. Danas je otkazana Sjednica Savjeta ministara.

Republika Srpska odgovorila je i donošenjem svojih zakona, peticijom( za koju niko nije siguran čemu služi, a opozicija se plaši da se radi o skrivenoj SNSD-ovoj kampanji). U svakom slučaju, vruće političko ljeto tek je počelo a rješenje krize se ne nazire.

Niko zapravo sa pouzdanom sigurnošću ne može utvrditi na koji način bi se aktuelna kriza mogla okončati. Na jednoj strani malo je izvjesno da će doći do povlačenja Inckovog zakona, pogotovo nakon dolaska novog Visokog predstavnika a na strani drugoj to je uslov da se stvari vrate pod "normalno". Staro normalno. Da li to znači permanentnu političku krizu u trajanju do izbora? Da li će ih uopšte biti? Jesu li uopšte izbori bitni?

Sudija Branko Perić u svojoj kolumni ocjenio je Inckov potez kao "aberratio ictus" odnosno promašeni udarac.

"Pravno značenje mu se svodi na prouzrokovanje posljedice koja se ne želi. Na primjer, X puca u osobu Y u namjeri da je ubije, ali promaši i slučajno ubije treću osobu. Nekako tako bi se, okom pesimiste, u najkraćem mogla sažeti oproštajna odluka visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida. Osim načina na koji je zakon ugledao svjetlost dana, u njemu nema ništa sporno, skandalozno, ni posebno što bi zahtijevalo studiozan pravnički osvrt. Dobra namjera i legitiman cilj se ne mogu osporavati; neko je morao da zaustavi veličanje zločina i zločinaca!" naveo je Perić u svojoj kolumni.

Novi zakoni u Republici Srpskoj 

Vlada Republike Srpske je na danas održanoj sjednici utvrdila Mišljenje na Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, po hitnom postupku.

 Vlada Republike Srpske smatra da je Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, usaglašen sa Ustavom, pravnim sistemom Republike Srpske i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske, te da se isti može uputiti u dalju proceduru - saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

U saopštenju se navodi da je Vlada Republike Srpske danas utvrdila i Mišljenje na Prijedlog zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, po hitnom postupku.

- Vlada Republike Srpske smatra da je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, usaglašen sa Ustavom, pravnim sistemom Republike Srpske i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske, te da se isti može uputiti u dalju proceduru - istaknuto je u saopštenju.

Podsjetimo, za sutra je zakazana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o dva prijedlog Zakona, i to o prijedlozima Zakona po hitnom postupku koji će se istovremeno donositi odlukom o prijevremenom stupanju na snagu.

Radi se o izmjenama i dopunama krivičnog zakonika Republike Srpske i o posebnom Zakonu o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Prema informacijama BUKE, tekst izmjena Zakona glasi: "Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Srpske, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine", te "Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."

Ostatak pročitajte ovdje.

Prve krivične prijave po Inckovom zakonu

Nakon što je Visoki predstavnik g Inzko, u petak objavio odluku, u narednim danima već smo počeli zaprimati prijave od nekoliko građana, tako da su neki predmeti već formirani, potvrdio je za BUKU Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine  je formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana, potvrđeno je za BUKU

"Nakon što je Visoki predstavnik, u petak objavio odluku, u narednim danima već smo počeli zaprimati prijave od nekoliko građana, tako da su neki predmeti već formirani, potvrdio je za BUKU Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH

U Bosni i Hercegovini je zvanično od 28.jula zabranjeno negiranje genocida i drugih ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca.

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica danas je juče podnio prvu krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Kako je naveo na svom zvaničnom Twitter profilu, krivičnu prijavu je podnio protiv novinara RTRS-a Branimira Đuričića.

Novinar RTRS-a Branimir Đuričić oglasio se nakon što je danas predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Ćamil Duraković Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv njega, zbog negiranja genocida u Srebrenici.

U objavi koju je napisao na svom Twitter nalogu djelovao je krajnje iznenađen oviakvim postupkom, bez obizra što je izmjena u Krivičnom zakonu BiH kojom se kažnjava svako negiranje genocida stupilo danas na snagu. 

"Počelo je. Kako saznajem protiv mene je već podnesena krivična prijava zbog stavova izrečenih na Twitteru" - napisao je Đuričić.

Đuričić je naveo za RTRS da će se odazvati ukoliko mu institucije Republike Srpske dostave poziv na saslušanje, ali ne i ukoliko to učini SIPA.


Dodik i policija protiv institucija BiH


Podsjećamo ranije je Milorad Dodik rekao da će policija Republike Srpske zaštititi građane koje bude "uznemiravale" institucije BiH, te da je dat nalog "da naše ljude štiti i brani – šta god to značilo". Policiaj će to sprečavati, rekao je Dodik, ali nije precizirao hoće li se policija fizički odupirati hapšenjima ili kako.

Bivši ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da je u pitanju "stanje potpunog haosa".

"Policiji se nadležnosti mogu nametati samo zakonom, a ne kako Dodik kaže izdali smo (usmeno) uputstvo o ponašanju policije" poručio je Mektić

Prema navodima medija, Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas se sam prijavio Tužilaštvu BiH.

Dodik je potvrdio da se prijavio sam tako da rastereti Bošnjake koji bi mogli biti izloženi pritisku i zahtjevima svojih političkih vođa, kod kojih su prema Srbima prisutna usijana osjećanja i mrzotvorni stavovi, da protiv njega podnesu krivičnu prijavu.
"Da ne bi bilo pregrijanih emocija i niskih strasti iz sarajevske zagušljive političke kuhinje u kojoj se prema Srbima svakodnevno proizvodi mržnja, odlučio sam da se sam prijavim" - pojasnio je Dodik.

 

Kakvi se zakoni uvode u Republici Srpskoj?

Borislav Vukojević, viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci kaže za BUKU da borba predstavnika RS na način da donose skoro identične odluke kao i visoki predstavnik kontraproduktivno.

“Prije svega, ističem da sam apsolutno protiv dopuna zakona koje je nametnuo Valentin Incko, iz više razloga, ali najviše zbog toga što smatram da je to direktno narušavanje slobode mišljenja i izražavanja. Zbog toga, zakone koje je najavila NSRS gledam iz sličnog ugla: koliko god je reakcija potrebna, ipak mislim da je to borba istim sredstvima koje ne može donijeti puno dobroga. Naime, boriti se protiv uskraćivanja ustavom zagarantovanih prava narušavanjem istih je kontraproduktivno”, rekao je Vukojević.

Direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka kaže da ukoliko se usvoje nove odredbe u Krivičnom zakoniku RS koje se najavljuju tone mora biti udar na slobodu govora.

“Generalno ovo nije udar na slobodu govora dok je u okviru paradoksa tolerancije, odnosno da se oni koji šire govor mržnje i netoleranciju kazne za to. To znači da ako neko kaže da je RS genocidna tvorevina ili da su Srbi genocidan narod on se nalazi u tom paradoksu tolerancije i samim tim izazaiva mržnju prema jednom narodu. Svi pričaju sad o slobodi govora i ograničenjima, ali postoje zakonski osnovi za njeno ograničenje ukoliko se negiraju zločini, ukoliko se širi nacionalsocijalizam, ukoliko se širi mržnja, posebno rasna”, rekao je on. 

Banjalučka advokatica Jovana Kisin Zagajac na svom je Fb profilu napisala da se ismijava političarima te navela razloge zašto je to tako.

Sudija Perić napisao je kako je nezahvalno prognozirati pravne domete Inckovog nametnutog zakona, ali da su njegove političke reperkusije očigledne.

"Zakon bi mogao biti još jedan vjetar u leđa etničkom nacionalizmu. Milorad Dodik nije mogao dobiti bolji poklon pred izbore od ovakvog zakona. Okupljanjem opozicije i dobijanjem njihove podrške za odgovor Incku i međunarodnoj zajednici Dodik je pokazao, po ko zna koji put, da je nenadmašni majstor političke manipulacije. I još jednom dokazao da je opozicija politički nezrela i nesposobna da se nosi sa složenom stvarnošću"

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.