Srbija najvjerovatnje prva zemlja regiona na bezbjednoj listi EU

Srbija bi ubrzo mogla ući u grupu bezbjednih zemalja čiji građani bi mogli slobodno putovati u EU, budući da se epidemiološka situacija u ovoj zmelji poboljšava, saopštili su zvaničnici Evropske komisije, preosi RSE

BUKA portal / 03. Maj 2021

Foto: BUKA

Gledajući pozitivna kretanja epidemiološke situacije, mogao bih ubrzo da vidim Srbiju kao prihvatljivu zemlju - ispod praga koji je predviđen”, rekao je jedan zvaničnik EK.

Komisija predlaže da se, u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u EU, podigne prag vezan za broj novih slučajeva COVID-19 koji se koriste za određivanje liste zemalja iz kojih bi sva putovanja trebalo da budu dozvoljena 100 slučajeva na 100.000 građana.

Ranije je prag bio, 25 slučajeva na 100.000 građana.

Evropska komisija je 3. maja predložila ublažavanje restrikcija za nebitna putovanja za građane takozvanih trećih zemalja, gdje se obuhvata i Zapadni Balkan, koji su vakcinisani vakcinama koje je odobrila Evropska agnecija za lijekove (EMA).

Prema prijedlogu Evropske komisije, građani Srbije koji su vakcinisani ruskom Sputnik V ili kineskom Sinofarm vakcinom neće biti ovlašćeni da putuju u EU, ali da se to može promijeniti u trenutku kada i ako Srbija bude ušla u listu bezbjednih zemlja u skladu sa određenim pragom kada je u pitanju epidemiološka situacija.

Ostali građani regiona bi prema predlogu EU mogli da putuju u evropske države jedino ako su su dobili vakcine Pfizer, Moderna, Johnson i Johnson ili AstraZeneca.

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.